AMBALAJ SEKTÖRÜ

AMBALAJDA EPS

Darbe etkisini sönümleme kabiliyeti ve sıkışma direnci, mükemmel koruma özelliği kazandırır.
EPS’in dürabilitesi, bu malzemeye eşyaların elverişli ve güvenilir koruyucu ambalajlama için geniş bir kullanım alanı sağlamaktadır. Rutubetli şartlarda bile dayanımında azalma olmaması EPS’i soğuk zincir ürünler için ideal yapmaktadır. Rutubete karşı dirençlidir, böylece en yüksek hijyen gereklilikleri sağlanır. EPS aynı zamanda kokusuzdur ve zehirleyici değildir.

EPS’in %98’i havadır, bu şartlar malzemeyi çok hafif yapar ve ambalajda kullanıldığında toplam ürünün ağırlığına önemli ölçüde bir ilave oluşturmaz. Bunun anlamı, daha ağır malzemelerin kullanılmasına nazaran taşımacılıkta sırasıyla yakıt tüketiminde faydanın artması ve yakıt emisyonlarının ise azalmasıdır. Emisyonlarda azalma ise küresel ısınma üzerine daha az katkı oluşturmasıdır.

EPS’in ısıl yalıtım özelliği nakliye müddetince yiyeceklerin taze kalmasına katkıda bulunur. Taze balıkların paketlenmesinde ve fidecilikte geniş bir kullanımı vardır. Sıcaklığa duyarlı ilaçların ve tüm dünyaya nakliyesi gereken ilaçların paketlenmesi için de eczacılık sektöründe kullanılmaktadır.

EPS istenilen her biçimi oluşturacak şekilde kalıplanabilir veya ürünün korunmasını ve yalıtım ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde biçimlendirilebilir. Ağır eşyaların köşelerine az miktarda EPS kullanılarak kısmen paketleme ve koruma sağlanabileceği gibi en fazla korumayı sağlamak için ürün tamamen EPS kutunun içine yerleştirilebilir.

STYROPOR AMBALAJ(EPS)

EPS,bir ambalaj malzemesinden beklenen hemen hemen tüm görevleri tek başına yerine getiren yegane malzemedir.
EPS, bir petrol türevi malzeme olup hammaddesi çok küçük kürecikler halinde bembeyaz bir malzemedir. Bu taneciklerin buharla ısıtılmasıyla kürecikler yaklaşık 50 kez genleşerek büyür. 24 saat dinlendirilen kürecikler özel makinelerde tekrar ısıtılarak birbirlerine sıkıca yapışırlar ve bu esnada biraz daha genleşerek bulundukları hacmin (kalıbın) şeklini alırlar.

Alüminyumdan yapılan bu özel kalıplar her ürün için ayrı ayrı dizayn edilir. Kalıptan çıkan EPS, kullanıma hazır bir ambalaj malzemesi haline gelmiştir. Modern teknolojinin bir ürünü olan EPS ambalaj, Bugün tüm dünyada çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

EPS, Ambalaj, hemen hemen tüm sanayi ve tüketim ürünleri için kullanılabilir. Belli başlı kullanım alanları şunlardır:

  • Dayanıklı Tüketim Malları (Buzdolabı, Çamaşır makinesi ve Bulaşık makinesi v.s)
  • Elektronik Eşya (TV, müzik seti, Bilgisayar, v.s)
  • Meyve Sebze Sektörü (Meyve Sebze Kasaları)
  • Balık ve Deniz Ürünleri (Balık Kutusu, Midye, İstiridye, Kalamar, Karides Kutuları v.s)
  • Et ve Et Ürünleri (Et, Tavuk, Sucuk, Sosis, Kıyma Kapları v.s)
  • Süt Ürünleri (Süt, Yoğurt, Peynir Kapları)
  • Sıhhi Tesisat Ürünleri (batarya, Armatür, Duş Hotumu, Klozet Kapağı v.s)
  • Çiçekçilik Sektörü ( Saksı Altlığı, Konteynır, Fide Yetiştirme Kapları)
  • Sağlık Sektörü (Aşı, Serum Kutuları)
  • Turizm Sektörü (Termos, Colt-boks, Buz Kutusu v.s)
  • Gemi Sanayii (Can Yeleği, Can Simiti, Küçük Tekne, Yüzme Tahtası v.s)
  • Oyuncak Sanayi
  • Porselen ve Cam Sanayi
  • Oto Sanayi (Cam Sileceği, Farlar, Oto Camı, Tampon v.s)
  • Arı Kovanları
  • Dekorasyon İşlerinde
  • EPS KARTON BARDAK   KARTON BARDAK
     
    0,00 gr
    4,30 gr
    1,8 gr
    1,46 gr
    Ağaç ve ağaç kabuğu
    Petrol türevi
    Diğer kimyasallar
    (Ortalama)
    22,0 gr
    1,8 gr
    1,2 gr
    8,33 gr

    10000 adet bardak üretimi için kullanılan temel maddeler:

    130 kg.
    6kw/h
    3 m3
    0,06 m3
    Buhar
    Elektrik
    Soğutma suyu
    Üretim için su ihtiyacı
    850 kg
    78 kw/h
    4 m3
    10 m3

    Bu analizden şu ortaya çıkmaktadır. EPS ambalaj malzemesi, bu gün en çevre dostu bir malzeme olarak tanınan kağıt ve karton ambalaj malzemesinden daha çok miktarda doğal kaynakların korunmasına yardımcı olmaktadır.

    EPS’NİN SU EMME DEĞERİ ÇOK DÜŞÜKTÜR

    EPS ürünleri kapalı gözenekli olması ve gözenek duvarlarının su geçirmez bir yapıda bulunması nedeniyle pratik olarak su geçirmez. Ancak çok düşük yoğunluktaki (8-10 kg/m3)EPS ürünlerinin birbirine yapışmış olan gözenek duvarları arasında kalan az miktarda hava boşluklarında su barınabilir. Ne var ki, bu miktar eser drece de küçük olup, EPS ambalajda söz konusu olan yoğunluklar çok daha yüksektir. Genellikle 20-25 kg/m3 arasındadır ve boşluklar arasındadır ve boşluklar arasında su barınması mümkün olamaz. Örneğin %59 rutubetli 20 C sıcaklıkta ki bir ortamda bırakılan EPS,36 gün sonra hacminin %0,033’ü kadar,90 gün sonra ise %0,035’i kadar nem alabildiği saptanmıştır. Bu miktarların ise pratik bir değeri yoktur.8yıl süreyle tamamen suya batık olarak bırakılan bir numunenin yüzme özelliğini ve şeklini hiç bir surette değiştirmediği görülmüştür. Bu özelliğinden dolayı EPS, denizcilikte can yeleği, can simidi yapımında yüzdürücü malzeme olarak kullanılmaktadır. Keza rüzgâr sörf’ü yapımında ve küçük sportif tekne imalinde de kullanılır.

    EPS AMBALAJIN ÖZELLİKLERİ

    1. Çok hafiftir. Yoğunluğu 20-30kg/m3 arasındadır. EPS den üretilen ambalaj parçalarının ağırlığı ‘’gram’’ile ölçülecek derecede hafiftir, bu nedenle çok ekonomiktir.
    2. Basınca, çarpmalara, düşmeye karşı dayanımı çok yüksektir.
    3. Çok iyi ısı yalıtımı sağlar. İçindeki ürünün sıcaklığını veya soğukluğunu uzun süre korur.
    4. Işık geçirmezliğinden dolayı ışıktan bozulabilen maddeleri iyi muhafaza eder.
    5. Su, su buharı, rutubet ve toz geçirmez
    6. Korozif değildir. Metal ürünleri korozyondan ve paslanmadan korur.
    7. İleri teknoloji ürünü olup kısa zamanda çok sayıda üretilebilir.
    8. Her sanayi ürünü için kolayca dizayn edilebilir.
    9. Gıda yönetmeliklerine uygundur. Gıdalara ve sağlığa olumsuz etkisi yoktur.
    10. Bazıları hariç birçok kimyasal maddeye karşı dayanıklıdır.(Geniş bilgi için üreticiye müracaat)
    11. Temiz görünümlü, satış cazibesini arttırıcı niteliktedir.
    12. Üretici için sayım kolaylığı, görsel ve konforal rahatlık sağlar.
    13. Çevre dostu olup doğaya zarar vermez. Geri dönüşümlüdür.

    Ozon tabasına zarar verici olan ve Avrupa da kullanımı yasaklanan CFC (kloroflorokarbon)içermez.
    Yukarıda sayılan özellikleri çoğaltmak mümkün olmakla beraber bunların içinde en önemli özellikler hafifliği, çarpmalara karşı dayanıklılığı (Esnekliği=Polster)ve yaptığı ısı yalıtımıdır. Hafif olmasının avantajları belli olduğundan diğer iki özelliğine yakından bakmak yararlı olur.

    EPS’ NİN POLSTER (ESNEKLİK) ÖZELLİĞİNİN ÖNEMİ

    Düşünme çarpmalara karşı hassas olan ticaret mallarının indirme, bindirme ve nakliyesi sırasında, hasar göemelerini bir dereceye kadar mümkündür.çok şiddetli olaylar müstesna kabul edilebilir küçük çaptaki düşme ve çarpmalarda EPS ambalaj ürünü bir zırh gibi korur .

    İçinde ağır bir ürün bulunan ahşap bir sandık belirli bir yükseklikten (örneğin kamyondan) yere düşürse sandık derhal kırılır ve içindeki ürünün hasar görmesi kaçınılmaz olur. Çünkü ahşap sert bir malzemedir. yükseklik ve ağırlık artıkça sandığa etki eden reaksiyon kuvvetide o derecede fazla olur. Katı maddelerin esneklik yeteneği olmadığından ahşaba gelen reaksiyon kuvveti aynen içindeki ürüne iletilir. bunun içindir ki otolarda ve vagonlarda çarpmayı emici (hafifletici) tamponlar kullanılır. Oysa EPS ambalajın gözeneklerindeki hava boşlukları (EPS ‘’nin %98 ‘i havadır. ) aynen bir tampon gibi vazife görerek yastıklama ( esneklik = polster ) yaparlar. EPS ye gelen kuvvet, içindeki ürüne iletilmeden önce EPS tarafından emilir, hafifletilir. Ürüne göre gerekli olan polster kalınlığını kesin olarak hesaplamak mümkündür. Bunun için EPS üreticisi ile görüşülmesi önerilir.

    Paket ağırlığına bağlı olarak kritik düşme yükseklikleri

    EPS’NİN ISI GEÇİRMEZLİK ÖZELLİĞİ
    EPS ambalaj malzemeleri soğuk hava depolarının vazgeçilmez yalıtım malzemesi olan EPS levhaları ile aynı yalıtım özelliğine sahiptir ısı iletkenlik kat sayısı (λ) çok düşük olduğundan sıcağı ve soğugu çok zor iletirler.Böylece EPS ambalaj içindeki ürün,saatler,bazen günler boyunca sıcaklığını korur. Pratik bir örnek:2cm kalınlığında EPS ‘den üretilen bir piknik kutusu,içindeki meşrubatın soğukluğunu ğüneş altında 10 saat süreyle korumuştur.

    Ambalaj malzemelerinin ısı iletkenlikleri:

    EPS λ : 0,04 W/mK
    Oluklu karton λ : 0,07 W/mK
    Ahşap λ :0,21 W/mK
    Cam λ :0,81 W/mK